
در مورد روشهای مقابله با شته چه میدانید؟
قبل از اینکه به روشهای مقابله با شته بپردازیم، ابتدا بهتر است تا در مورد این حشره شناخت بیشتری پیدا کنیم تا اگر گیاه ما دچار اشکال گردید بتوانیم هجوم شته را تشخیص داده و از روشهای مقابله که در این مقاله خواهید آموخت استفاده کنید.
شته نوعی حشرهی مکنده از خانوادهی Aphididae بوده که بیش از 5000 گونه دارد و تنها چند صد نوع آن برای کشاورزی مضر است. شتهی بالغ شبیه به گلابی بوده و طول آن کمتر از 3 میلی متر میباشد و رایجترین نوع آن سبز روشن است اما به رنگهای صورتی، سفید، خاکستری و سیاه نیز دیده میشوند. شتهها سرعت تکثیر بسیار زیادی دارند و پس از حمله به یک گیاه، تمامی گیاهان دیگر شما را نیز مورد حمله قرار خواهند داد. شتهها از شیرهی گیاهان تغذیه نموده و مورچهها نیز از این شیره استفاده میکنند و به این شکل با یکدیگر رابطهی همزیستی دارند. در اثر تغذیهی شتهها از گیاه، علائمی مانند زرد شدن، تاب خوردن برگها، کندی رشد و پیدایش لکههای سیاه بر روی گیاه مشاهده خواهند شد. معمولا شتهها در کنار بافتهای جوان و نوک شاخهها دیده میشوند زیرا بافت این مناطق نرم بوده و میتوانند با فرو کردن خرطوم خود، از شیرهی گیاه تغذیه کنند اما وقتی این بافتها ضخیم شوند، شته نیز قادر به تغذیه نخواهد بود.
- رایجترین نوع آن سبز روشن است اما به رنگهای صورتی، سفید، خاکستری و سیاه نیز دیده میشوند.
- علائمی مانند زرد شدن، تاب خوردن برگها، کندی رشد و پیدایش لکههای سیاه بر روی گیاه مشاهده خواهند شد.
- تشکیل شیره چسبناک بر روی گیاه
- در حالت تجمع بیش از حد تنیدن تارعنکبوتهای بهم تنیده
روشهای مقابله با شته
روش طبیعی
از روشهای مقابله با شته میتوان به استفاده از موجودات زندهای اشاره کرد که به صورت طبیعی از این موجودات تغذیه میکنند. به عنوان مثال، کفشدوزکها در حالت لاروی و بالغ خود، از شتهها تغذیه کرده که در این حالت میتوان به صورت طبیعی از این موجودات بهره گرفت. همچنین حشرهی توری نیز مانند کفشدوزک، از شتهها تغذیه میکنند. مگس گل، پشه شته خوار، زنبور انگل و گوش خیزک، همگی به صورت اختصاصی و یا به صورت کلی از حشرات بی مهرهی کوچک مانند شته تغذیه کرده و بنابراین میتوان آنها را در دستهی روشهای طبیعی قرار داد.
گل لادن، گل مینا، گل داوودی، گل ستارهای، گل ختمی، زبان در قفا، بگونیای غدهای، گل شاه پسند، گل کوکب، گل آهاری، سیر و پیاز از گیاهانی هستند که سبب جذب شتهها به سمت خود شده و گیاه شما از این موجودات در امان باقی میماند.
روغن چریش از گزینههای دیگری است که میتوان در دستهی روشهای مقابله با شته قرار داد که علاوه بر داشتن خواصی نظیر ضد حشرات، ضد قارچ هم بوده و بسیار مفید میباشد.
محلول تنباکو نیز با داشتن ترکیبات سمی آلکالوئید در برگهای خود، سبب از بین بردن حشرات جوندهای مانند شتهها میگردد اما از آنجایی که این گیاه میتواند به ویروس موزاییک تنباکو آلوده باشد، لذا استفاده از آن برای برخی گیاهان به خصوص گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل سبز باید بسیار با احتیاط صورت گیرد.
روش خانگی
قطعا از سادهترین روشهای مقابله با شته، شستن گیاهان با آب است. به کمک جریان قوی آب، شتهها را از روی گیاه خود بشورید. البته اگر تعداد شتهها کم باشد حتی میتوانید با انگشت یا پنبه، آنها را از روی گیاهان بردارید.
در مواقعی که شاخه و برگ گیاه شما شکننده است و نمیتوان با جریان قوی آب آن را شست، تمام گیاه را درون آب قرار دهید تا این حشرات را از بین ببرید. گیاه را برعکس کنید و قسمت شکنندهی گیاه را در ظرف آب تمیز و در دمای اتاق قرار دهید.
همچنین میتوانید از محلول آب و صابون و یا آب و ریکا و یا در ایده آل ترین حالت اضافه کردن الکل سفید به این ترکب با شته ها مقابله کنید برای این منظور یک قاشق غذاخوری ریکا یا صابون مایع و دو سی سی الکل سفید را در یک و نیم لیتر آب حل کرده و کامل روی تمام قسمتهای گیاه اسپری میکنیم و یک هفته بعد این عمل را تکرار میکنیم دقت نمایید به هیچ نحوی این محلول وارد خاک گیاه نشود.
- کارت زرد و آبی چسبدار، در کنار گلهایتان از این کارتها استفاده نمایید.
- روش شیمیایی : سم استامی پراید-سم کنفیدور(ایمیدا کلوپراید) استامی پراید 2 گرم در لیتر و کنفیدور 2 سیسی در لیتر و هم آبیاری هم محلول پاشی روی برگها و تکرار بعد از یک هفته
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.