
روشهای مقابله با شپشک آردآلود چگونه است؟
قبل از اینکه در این مقاله به بررسی و مرور روشهای مقابله با شپشک آردآلود بپردازیم، قصد داریم تا ابتدا معرفی بر این نوع حشره داشته باشیم. زیرا مقدمه ی مقابله با هر چیزی، شناخت کافی پیدا کردن نسبت به آن می باشد. شپشک آردآلود (Mealy bugs) یا شتهی پشمالو (Woolly aphid) حشرهای است که نام علمی آن Pseudococcus بوده و از خانواده ی Pseudococcidae میباشد که قطع به یقین از کشند هترین آفتهای موجود برای گیاهان مانند سرخس، بنفشه ی آفریقایی، گل کاغذی، فوشیا، گل ساعتی، گاردنیا، آفتابگردان و بخصوص برای کاکتوسها و ساکولنتها بوده که به دلیل پوششی پشمالو و شبیه به آرد خود به این نام خوانده میشوند. معمولا این حشره را میتوان در محل اتصال برگ به ساقه، بین ساقههای گیاه، زیر بخشهای زخمی و ضعیف گیاه، بین گلبرگ و کاسبرگ گلها، روی ریشه ی گیاه و محل اتصال ساقه به ریشه قرار دارد و با اختلال در رشد گیاه سبب از بین رفتن آن می گردد. هنگام تغذیه ی این حشره از گیاه شما، شیره یا عسلک ترشح می کنند که هم موجب حمله ی قارچ های سیاه رنگ میگردد و هم مورچه ها را به خود جذب میکند که در واقع وجود این مورچه ها سبب حفاظت این حشرات در برابر حشره خواران میگردد. جنس نر این حشره دارای بال بوده و میتواند به راحتی بین بخشهای مختلف گیاه و از گیاهی به گیاه دیگر جابجا گردد اما جنس ماده فاقد بال می باشد و به این دلیل در اکثر موارد جنس ماده برای ما قابل مشاهده است که به رنگ سفید، و گاهی صورتی یا زرد هستند. اکنون که با این حشره آشنا شدیم به بررسی روشهای مقابله با شپشک آردآلود می پردازیم.
انواع روشهای مقابله با شپشک آردآلود
- مقابله ی بیولوژیک:
یکی از روشهای مقابله با شپشک آردآلود، استفاده از موجودات زنده ی دیگر یا بعبارتی بیولوژیک میباشد. یکی از این موجودات زنده، کفشدوزکی با نام علمیِ Cryptolaemus montrouzieri میباشد که برای استفاده از آن باید محیط را سربسته کنید. لارو این کفشدوزک با لارو شپشک آردآلود شباهت زیادی دارد و هم لارو هم حشره ی بالغ این کفشدوزک از شپشک ها تغذیه می کنند. از دیگر موجودات زنده ای که از این شپشکها تغذیه مینمایند زنبور پارازیت با نام علمیِ Leptomastix میباشد که مشابه با کفشدوزک به دمای بالا برای فعالیت خود نیاز دارد و در برابر حشره کشها نیز حساس هستند.
- مقابله ی شیمیایی:
از دیگر روشهای مقابله با شپشک آردآلود میتوان به شیوه های شیمیایی اشاره کرد که به عنوان مثال میتوان سموم سیستمیک را در این دسته قرار داد. از آنجایی که پوشش این حشره در برابر سموم از آن حفاظت می کند بنابراین باید این سموم را وارد شیره ی گیاه کنید تا حشره پس از استفاده از شیره ی گیاهی وارد بدن آن شده و آن را از بین ببرد. اگر شپشک آردآلود بر روی ریشه قرار داشته باشد علاوه بر اینکه باید سموم را روی قسمتهای مختلف ریشه بریزید، باید خاک گلدان را تعویض کرده، ریشه ها را از مخلوط قدیمی پاک نمایید و پس از ریختن سموم روی ریشه ها، گیاه را در گلدان حاوی خاک ضد عفونی شده قرار دهید. از سموم مورد استفاده در شیوهی شیمیایی روشهای مقابله با شپشک آردآلود میتوان Imidacloprid pyriproxyfen، Dinotefuran و Deltamethrin را نام برد.
- مقابله ی خانگی:
از روش های مقابله با شپشک آردآلود که باید مورد توجه قرار گیرد، روش های خانگی هستند که برای شما بازگو می کنیم. مدنظر داشته باشید که میزان اثر روش های خانگی که در اینجا گفته می شوند، به میزان حمله و فعالیت این آفات بستگی دارد. اگر شپشک روی برگهای گیاه وجود داشته باشد می توانید از مخلوط آب گرم و مایع ظرفشویی به صورت اسپری استفاده کنید تا به پوشش آنها نفوذ کرده و سبب کاهش چسبندگی به گیاه گردد، سپس با تکهای پنبه آنها را جمع کنید. استفاده از مخلوط صابون مایع و الکل نیز از دیگر محلولهای اسپری است که میتوان استفاده نمود. بعد از گذشت 20 دقیقه گیاه را به خوبی شستشو دهید اما در این نوع از روشهای روشهای مقابله با شپشک آردآلود باید روی خاک را با نایلون بپوشانید زیرا نفوذ این مواد به درون خاک، به ریشه آسیب میرساند و همچنین بین هر بار استفاده باید بین 3 تا 4 روز فاصله وجود داشته باشد و به گیاه نور مستقیم خورشید نرسد. از دیگر روشهای مقابله با شپشک آردآلود که بسیار راحت در خانه انجام میگیرد، غوطه ورسازی گیاه به مدت 5 تا 12 دقیقه در آبی با دمای 49 درجه میباشد اما باید دقت کافی را داشته باشید چرا که دماهای بالاتر گیاه را از بین می برند. همچنین میتوانید از این روش هنگامی که این حشره بر روی ریشه ی گیاه قرار دارد نیز استفاده کنید که برای این کار، خاک را از اطراف ریشه جدا کرده و پس از بریدن ریشههای آلوده، مابقی را در آب گرم غوطه ور کنید، سپس گیاه را در محل سرد و نور مستقیم آفتاب قرار ندهید تا خشک گردد و بتوانید مجددا بکارید.
- شیوه های مهارتی
از روشهای مقابله با شپشک آردآلود، روش های مهارتی نیز بسیار مؤثر هستند. یکی از این موارد استفاده از الکلی خاص به نام ایزوپروپیل الکل 70% می باشد. پنبه ی خود را به این نوع الکل آغشته ساخته و زیر برگها، درزها، محل اتصال برگ به شاخه و مناطقی که دسترسی به آنها آسان نیست را کاملا با این الکل خیس کنید. اگر تعداد زیادی از گیاهان شما آلوده به این شپشک شده است، میتوانید از محلول اسپری آن استفاده کنید. سپس با یک دستمال یا گوش پاک کن برای مناطقی که دسترسی به آنها سخت میباشد، به روی سطوح گیاه بکشید تا این حشرات را جمع آوری کنید. از دیگر مواد مناسب در زمینه ی روشهای مقابله با شپشک آردآلود، استفاده از روغن گیاه چریش (Neem Oil) می باشد. مخلوطی از یک قاشق چایخوری روغن گیاه چریش، دو سه قطره صابون مایع و آب را داخل اسپری ریخته و روی گیاه آلوده به این نوع شپشک بریزید. این کار را به قدری ادامه دهید تا گیاه کاملا خیس گردد. سپس آن را به مکانی به دور از خورشید منتقل کنید. این کار را باید به صورت هفتگی تا جایی که کاملا این حشرات را از بین ببرید ادامه دهید.
- روشهای اضطراری
در برخی مواقع به دلایل اقلیمی، روشهای بالا مؤثر واقع نمیشوند لذا از روشهای مقابله با شپشک آردآلود که اضطراری هستند استفاده کنید:
- از استفادهی کودهای ازته و آبیاری به میزان زیاد، اگر امکان دارد، خودداری کنید.
- رابطه ی همزیستی بین این شپشک با مورچه ها اثر حفاظتی دارد، از سموم تدخینی در خاک استفاده کنید تا آنها را از بین ببرید.
- تلههای زرد رنگ چسبناک را برای حشرات نر این گونه استفاده کنید.
- در زمستان از سموم روغنی برای از بین بردن جمعیت پایین این آفت استفاده نمایید.
- اکالیپتوس؛ برای دور کردن هر آفتی برای هر گیاهی مناسب است.
جمع بندی مطالب:
در این مقاله سعی کردیم تا پس از معرفی و شناخت حشره ی شپشک آردآلود، انواع روشهای مقابله با شپشک آردآلود را خدمت شما عزیزان ارائه کنیم. قطعا روشهای بالا اثرگذار خواهند بود، فقط در صورتی که آلودگی بیش از حد باشد، بهترین راه جایگزینی گیاه آلوده با نوع سالم و جدید میباشد.
منبع: گل مهر و ماه
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.