
بزرگ کردن و پرورش دادن یک گیاه از بذر حس بسیار خوبی دارد و شما همواره با رشد بذری که کاشته اید سرشار از انرژی خواهید شد. مخصوصاً پرورش کاکتوس از بذر اگرچه ظرافت ها و نکات خود را دارد اما دیدن سبز شدن بذرها بعد از 24 ای 48 ساعت به تمامی زحماتش میارزد. نظاره گر بودن ذره ذره رشد یک کاکتوس همانند نظاره گر بودن بزرگ شدن یک فرزند دلبر به شما نشاط و انرژی خواهد بخشید. اگر میخواهید کاکتوسی را از مرحله بذر خودتان پرورش دهید چند دقیقه ای را به مطالعه این مطلب اختصاص دهید تا شما را از فوت و فن کوزه گری پرورش کاکتوس از بذر آشنا کنیم.
مرحله اول (تهیه بذر مناسب):
تهیه بذر مناسب با قوه نامیه بالا (درصد جوانه زنی) برای رسیدن به نتیجه رضایت بخش بسیار مهم است از اینرو بسیار به این نکته اهمیت قائل شوید. برخی از فروشندگان بذر، مخصوصا بذر کاکتوس ادعا میکنند که چون بذر آنها وارداتی از فلان شرکت هلندی یا آمریکایی یا آلمانی است قوه نامیه بالایی دارد در صورتی که اگرچه شرکتهای معتبر اروپایی و آمریکایی قوه نامیه را با دقت بالایی ارائه میدهند آما دقت کنید که آن قوه نامیه برای آن شرایط محیطی و آب و هوایی صادق است. وقتی شما میخواهید در ایران نسبت به کاشت بذر کاکتوس اقدام کنید بسیار بهتر است بذرهایی تهیه کنید که در ایران تولید شده باشند زیرا، گیاهان والد این بذرها در شرایط آب و هوایی ایران زندگی کرده اند و با آن سازگار شده اند و این سازگاری از طریق ژنتیک به نسل بعد نیز منتقل شده است.
به یاد داشته باشید بذری مناسبتر است که نه خیلی تازه و نه خیلی کهنه باشد و نکته خیلی مهم سرمادهی به بذرها مخصوصا بذرهای تازه است بدین صورت که بذرها را به مدت 4 الی 7 روز در یخچال و نه فریزر قرار میدهیم.
مرحله دوم (تهیه بستر کشت مناسب):
مهمترین مرحله در کشت بذر کاکتوس این مرحله است. زیرا کاکتوس 6 الی 9 ماه در این بستر زندگی خواهد کرد تا آمادگی لازم را برای انتقال به گلدان پیدا کند. مهمترین نکات مربوط به بستر کشت بذر کاکتوس عبارتند از:
- داشتن زهکشی بسیار بالا
- داشتن موارد غذایی لازم برای حدودا 6 الی 9 ماه
- ضد عفونی بودن و عاری بودن از هرگونه آلودگی قارچی
ترکیب خاک بستر کشت بذر کاکتوس عبارتست از 60 درصد ماسه شسته سرند (الک) شده+ 35 درصد پیت ماس + 5 درصد زغال پودر شده.
در سرند کردن ماسه هم ذرات درشت ماسه را کنار میگذاریم (که بعدا به کف بستر خواهیم ریخت) و هم ذرات بسیار ریز ماسه را کنار میگذاریم (دور میریزیم). بعد از سرند کردن ماسه ذرات ماسه ای که میخواهیم با ترکیب ذکر شده مخلوط کنیم باید قطری بین 2 الی4 میلی متر داشته باشند. این ماسههای سرند شده را باید دو الی سه مرتبه با آب بشوییم تا مطمئن شویم کاملاً از ذرات ریز خالی شده است. پس از شستن ماسه را جلوی آفتاب قرار میدهیم تا خشک شود. همزمان پیت ماس و ورمی کمپوست را هم برای دو الی سه روز جلوی تابش مستقیم آفتاب قرار میدهیم تا مطمئن شویم کاملاً ضد عفونی شده است.
سپس سه قسمت خاک ذکر شده را با نسبتهای بالا با هم مخلوط میکنیم.
بعد از مخلوط کردن خاک مقداری از ماسههای درشت را که هنگام سرند کردن ماسه جدا کرده بودیم به زیر گلدان میریزیم (حدودا 1 الی 2 سانتی متر) و سپس خاک مخلوط شده را در گلدان میریزیم به طوری که حدوداً یک سانتی متر از لبه فاصله داشته باشد.
سپس مقدار بسیار اندکی (در حدود 1 الی نهایت 2 میلی متر) ماسه سرند شده سایز متوسط (1 الی 2 میلی متر) روی بستر میریزیم. اینکار کمک میکند بذرهایی که قرار است در این بستر بکاریم کاملاً درست در جای خود قرار گیرند و کج و کوله رشد نکنند و از طرف دیگر از رشد جلبک در روی بستر جلوگیری میکند.
تصویری از بستر کاشت بذر کاکتوس
مرحله سوم ضد عفونی کردن بستر:
برای اطمینان از ضد عفونی بودن کامل بستر باید آنرا قبل از کاشت بذر قارچ کشی نمائیم. برای اینکار از انواع مختلف قارچ کش میتوانید استفاده نمائید. من خودم قارچ کش کاربندازیم را استفاده کرده ام و توصیه میکنم. برای اینکار با نسبت دو در هزار (دو سی سی در یک لیتر آب) سم کاربندازیم را با آب مخلوط میکنیم و بستر را حسابی با آن آبیاری میکنیم. دقت داشته باشید همواره بستر را از زیر آن آبیاری کنید برای این منظور قارچ کش را با آب مخلوط کرده و در ظرفی میریزیم و گلدان (بستر کشت) را داخل آن قرار میدهیم.
مرحله چهارم کاشت بذر کاکتوس:
حال که مقدمات کاشت بذر را با دقت فراهم کرده ایم میتوانیم بذرها را با دقت بکاریم. فقط دقت کنید بعضی از بذرهای کاکتوس بسیار ریز هستند و برای کاشت آنها نباید آنها را با دست لمس کنید بلکه با استفاده از یک کاغذ کوچک آنها را روی بستر مرطوب به تناسب پخش میکنید. برای بذرهایی که مقداری بزرگتر هستند (حدودا یک میلی متر به بالا) بعد از پخش بذر در سطح بستر مرطوب لازم است با کف قاشق آنها را بسیار به آرامی به بستر فشار بدهید. (دقت کنید بسیار آرام فقط در حدی که بستر را لمس کند و در هوا معلق نباشد اگر فشار بیش از حد باشد بذر به زیر بستر رفته و احتمال دارد درصد جوانه زنی آن پایین بیاید).
جوانههای بذرهای کاشته شده در روز سوم کاشت
مرحله پنجم کاور نمودن بستر:
این مرحله آخرین مرحله از کشت بذر کاکتوس است که برای حفظ رطوبت دائمی ضروری است که آنرا با پلاستیکی کاور نمائید. همچنین میتوان برای این منظور از انواع ظروف پلاستیکی استفاده نمود. بستر کشت را باید در جایی به دور از تابش مستقیم آفتاب و نیم سایه قرار داد. دقت نمائید تا بستر زیر کاور است نیازی به آبیاری ندارد مگر اینکه ببینیم سطح آن خشک شده است که در این صورت به آرامی با اسپری کردن آب بر روی بستر آنرا آبیاری مینمائیم.
نکات تکمیلی کاشت بذر کاکتوس:
- بهترین دما برای کشت بذر کاکتوس بین 25 تا 30 درجه است (برخی گونه ها مانند آریو کارپوس 30 تا 35 درجه).
- جوانه زنی بذر ها بسته به نوع بذر و شرایط محیطی متفاوت بوده ولی عموماً بین 24 الی 48 ساعت جوانه زنی صورت میگیرد.
- هر چند روز یکبار بستر را چک کنید تا در صورت دیدن نشانه هایی از قارچ با ریختن اندکی ماسه برروی آن با آن مقابله کنید. اگر با ریختن سنگ ریزه مشکل قارجی برطرف نگردید میتوانید کمی محلول قارچ کش و آب روی آن اسپری کرده و چند ساعت روزانه هوادهی کنید. اگر شدت قارچ زیاد باشد بهتر است برای پیشگیری از سرایت به سایر بسترهای کشت آنرا جدا نمائید.
- بعد از ظهور اولین خارها هر روز اوایل صبح بین نیم تا یک ساعت کاور برای هوادهی برداشته شود.
خزانه آریو کارپوس روز 14 کاشت
منبع: گل مهر و ماه
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.