روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه

روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه

 

روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه

 

کنه چیست و چه آسیبی برای گیاهان دارد؟

کنه ها در اندازه‌‌‌‌های متفاوتی ( یک تا صد میکرون ) وجود دارند و در دام ها و حیوانات و گیاهان باعث آسیب می‌شوند. در این مقاله درباره انواع کنه در گیاهان و روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه صحبت خواهیم کرد. کنه از آفت‌‌‌‌های گیاهی به شمار می‌رود آفت ها موجوداتی هستند که باعث آسیب به گیاه و خسارت‌‌‌‌های اقتصادی می‌شوند.

کنه که از گروه عنکبوتیان هستند و زمان بلوغ دارای 8 پا می‌باشند. این حشرات از نظر جثه بسیار کوچک هستند و به چشم غیر مسلح به سختی دیده می‌شوند. آفت گیاهی کنه با ایجاد خراش در گیاه ها از شیره و کلروپلاست آنها تغذیه می‌کند. برخی از انواع این آفت از غلات و خشکبار در محیط هایی چون انبار تغذیه می‌نمایند. برخی نیز به غده‌‌‌‌های گیاهان زینتی آسیب زده و از آنها تغذیه می‌نمایند. را این آفت زمانی که برای تغذیه قطعات دهانی اش را وارد برگ می‌کند. نقاطی سفید روی برگ ایجاد شده و برگ به تدریج خال خال و چروک شده و در آخر گیاه از بین میرود. با وجود آسیب‌‌‌‌های شدید کنه به گیاهان مختلف از جمله گیاه‌‌‌‌های زینتی و مرکبات و… باید بیشتر در پی روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه باشیم.

انواع کنه در گیاهان

برای پیدا کردن و درک بهتر روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه اول باید با انواع آن آشنا شویم. در این بحث اول یکی از آفت‌‌‌‌های گل‌‌‌‌های زینتی و آپارتمانی را مورد بررسی قرار می‌دهیم. از انواع کنه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

کنه تارتن دو لکه ( در تمام مناطق کشور روی گیاه توت فرنگی، گیاه‌‌‌‌های زراعی، صیفی، سبزی، انواع درخت میوه، سبزی و گیاه‌‌‌‌های زینتی دیده می‌شود. )

کنه تارتن ترکستانی ( در برخی استان‌‌‌‌های ایران و کشور‌‌‌‌های اروپایی، امریکا و شوروی سابق روی گیاه پنبه، توت فرنگی، آفتابگردان، جالیز ها و… دیده می‌شود. )

کنه برنج که در برخی از شهر‌‌‌‌های شمال کشور مشاهده شده است.

کنه سبزیجات در دشت مغان ایران، کشور هند و قاره آفریقا وجود دارد.

کنه تارتن انجیر ( این آفت در ورامین، گرمسار و مناطق جنوب غربی کشور مشاهده شده است. )

کنه قرمز اروپایی ( در اکثر نقات جهان و گرگان، گنبد، آذربایجان شرقی و غربی، همدان، مازندران ،و کردستان بسیاری از درخت‌‌‌‌های میوه و درختچه‌‌‌‌های زینتی را الوده می‌کند. )

کنه قرمز پاکوتاه سوزنی برگان ( امریکا، ایران )

روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه

کنه تارتن یا همان کنه تارعنکبوتی است که با نام کنه معمولی نیز شناخته می‌شود. این آفت که در گروه خطرناکترین نوع از آفت‌‌‌‌های گلخانه ای، آپارتمانی، زرعی و افت باغ ها قرار می‌گیرد. اگر درمانی صورت نگیرد گیاه را از بین می‌برد. از علائم این آفت میتوان به لکه هایی با رنگ‌‌‌‌های زرد و قهوه ای اشاره کرد که در صورتی که درمان صورت نگیرد کل برگ قهوه ای شده و از بین خواهد رفت. از دیگر علائم لوله ای و خشک شدن گیاه و ریزش برگها است البته در برگ ها و ساقه گیاه آلوده به این آفت تار‌‌‌‌های کنه عنکبوتی نیز دیده خواهد شد. در بخش بعد روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه عنکبوتی از جمله پیشگیری و درمان این آفت صحبت خواهیم کرد.

 

انواع روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه

در کل روش‌‌‌‌های مقابله با آفت ها و آلوده کننده‌‌‌‌های مثل کنه در گیاهان به سه دسته کلی تقسیم می‌شود. دسته اول درمان‌‌‌‌های طبیعی نام دارند که آسان تر از روش‌‌‌‌های دیگر انجام می‌شوند. دسته دوم روش ها یا درمان‌‌‌‌های بیولوژیکی هستند که در آن از موجودات زنده دیگر (کفشدوزک هفت خال) استفاده می‌شود و باید در این باره از گیاه پزشک مشورت و کمک خواست. دسته آخر روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه روش‌‌‌‌های شیمیایی هستند. در این روش نیز برای انتخاب سم و اندازه ی آن حتما از یک گیاه پزشک کمک بگیرید تا با کمترین آسیب به محیط زیست، گیاه خود را درمان کنید.

از روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه عنکبوتی اول به پیشگیری از آن می‌پردازیم:

از گرم شدن بیش از حد محل نگهداری گیاهان جلوگیری کنید.

هر چه گرد و خاک در محیط کمتر باشد و تجمع خاک گیاه کم باشد امکان تجمع آفت نیز کمتر می‌شود.

از گوگرد و سموم حشره کش استفاده نکنید.

با آبیاری درست گیاهان از وارد کردن هر تنش آبی به گیاه خودداری کنید.

 

روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه

 

و اما اگر کار از کار گذشته و گیاه آلوده شده است از روش‌‌‌‌های درمانی زیر استفاده کنید: از روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه عنکبوتی درمان‌‌‌‌های طبیعی را در دو عملکرد امتحان کنید. اول شست و شوی تمام سطح برگ با آب خالص را امتحان می‌کنیم البته با فشار مشخص تا به گیاه آسیب نزنیم. راه طبیعی بعدی اسپری کردن آب و مایع ظرفشویی در تمام قسمت‌‌‌‌های گیاه است. بعد از دیگر روش ها، روش‌‌‌‌های درمانی بیولوژیکی هستند. این کنه ها دشمنان زیادی مانند کنه شکارگر و کفشدوزک‌‌‌‌های کنه خوار دارند اما برای این روش با یک گیاه پزشک مشورت کنید.

اما در روش‌‌‌‌های مقابله با آفت گیاهی کنه عنکبوتی چند راه شیمیایی نیز وجود دارد. برای استفاده از روش‌‌‌‌های شیمیایی اول باید تراکم و اندازه لازم از کنه عنکبوتی را مشخص کرد. برای این کار از یک گیاه پزشک کمک بخواهید. بعد از آن می‌توانید از سمومی مثل Omite و Tedion V-18 و… استفاده کرد. ( بدون کمک گیاه پزشک از سموم استفاده نکنید )

منبع: گل مهر و ماه

moein zahab
ارسال دیدگاه